Wanneer je zoekt naar psycholoog Maastricht, dan doe je dit voor jezelf of iemand in je naaste omgeving. Hoewel de stap van een psycholoog zoeken misschien groot lijkt, is dit het niet. Althans, het zou niet zo moeten zijn. Wanneer jij of iemand in je omgeving al dagen hoofdpijn heeft, dan maak je een afspraak met de dokter. Waarom zou je dan iemand maanden door laten lopen met een verschijnselen van een depressie of andere psychische klanten? In dit artikel lees je tips met betrekking tot het opmerken van psychische klanten bij jezelf of iemand in je omgeving.

Wanneer een psycholoog Maastricht zoeken?

Iedereen kan wel eens een mindere dag hebben. Je niet lekker voelen, betekent niet direct een afspraak met psycholoog Maastricht maken. Echter het opmerken van psychische klachten is wel belangrijk. Het is goed om te beseffen dat psychische problemen iedereen kan treffen. Vier op de tien mensen ervaren ergens in hun leven psychische klachten. Dit kan een oorzaak van buitenaf hebben, denk aan ontslag, het overlijden van een naasten of op een andere manier verliezen van een dierbare. Ook kan het zonder reden ontstaan. Weet ook dat iedereen psychische problemen anders kan uiten. Hoewel je vader of grote broer of zus misschien groot en sterk lijkt, kan het zijn dat degene kampt met depressie. Leer dus te kijken naar je naasten en naar jezelf. Hoe voelt iemand zich echt?

Psychische klanten herkennen

Meestal heeft iemand niet van de één op de andere dag klachten. Het gaat geleidelijk. Zoals een psycholoog Maastricht zal kunnen vertellen, is tijdig hulp inschakelen belangrijk. Hieronder volgen verschijnselen die je bij jezelf of mensen in je omgeving in de gaten kunt houden. Het belangrijkste om in de gaten te houden, zijn veranderingen in iemands gedrag. Stel je was altijd vrolijk, maar bent dat nu niet meer. Of je kon je altijd goed concentreren, maar nu dwalen je gedachten steeds af. Onderstaand een concreet lijstje met een aantal punten:

  1. Stemmingswisselingen
  2. Concentratieproblemen
  3. Overmatig eten
  4. (Overmatig) alcohol- of drugsgebruik
  5. Geen eetlust
  6. Woedeaanvallen
  7. Terneergeslagenheid
  8. Rusteloosheid

Uiteraard uit iedereen zich op een andere manier en kunnen er combinaties van factoren zijn. Erover praten is belangrijk, hier gaat de volgende alinea over.

Praten over psychische problemen

Een psycholoog Maastricht zal precies de juiste vragen weten te stellen. Omdat je niet direct naar een psycholoog gaat, lees je onderstaand vragen die je kunt stellen om de klachten bespreekbaar te maken. Dit is vaak al moeilijker dan het lijkt. Op de vraag: Hoe voel je je? Zal het antwoord vaak: “Goed” zijn. Zoals je van jezelf weet voel je je soms helemaal niet goed, maar zeg je dit uit automatisme. Op een vraag als: “Wat heb je vandaag gedaan?” zul je een ander, meer inhoudelijk antwoord moeten geven die uitnodigt tot een gesprek.

Niet veroordelen

Mensen die psychische klachten hebben, voelen zich vaak al slecht over zichzelf. Iemand die hun gedrag veroordeelt, is het laatste wat helpt. Hoewel jij je misschien kapot ergert aan iemands afwijkende, isolerende of boze houding, moet je je eigen gevoel rustig zien te houden. Als iemand zich op een vreemde manier uit, vraag dan rustig, en zonder te veroordelen: “hoe komt het dat je je zo voelt?” of “Wat kan ik doen om je te helpen?”. Durf ook de ruimte te geven: “Voel je je beter als ik even weg ga?”. Wanneer het nodig is, geef je ruimte, maar wanneer dit een onveilige situatie oplevert, blijf dan in de buurt en bespreek het om een afspraak met psycholoog Maastricht te maken.

Categorieën: nieuws