In 2018 begonnen VRIJWILLIGERS met een interesse in microdosering – regelmatig kleine hoeveelheden psychedelische drugs zoals LSD – deel te nemen aan een ongewoon experiment. Vier weken lang vroegen onderzoekers van Imperial College London hen om een deel van hun medicijnen te ruilen voor lege capsules – placebo’s – zodat ze niet wisten of ze microdoseerden of niet. Vervolgens vulden ze met regelmatige tussenpozen online enquêtes en cognitieve taken in, gericht op het meten van hun mentale welzijn en cognitieve vaardigheden. Het idee: onderzoeken of microdosering de voordelen voor de stemming en de hersenfunctie oplevert die sommige mensen beweren.
In een paper gepubliceerd in het tijdschrift eLife, onthulden de onderzoekers hun bevindingen. Na de testperiode van een maand ontdekten ze dat alle psychologische resultaten waren verbeterd sinds het begin van het experiment voor degenen in de microdoseringsgroep, inclusief “op het gebied van welzijn, mindfulness, tevredenheid met het leven en paranoia.” Hetzelfde gold echter voor de placebogroep – zonder significante verschillen tussen de twee.
“Dus in zekere zin heeft microdosering veel van deze psychologische variabelen doen toenemen”, zegt Balazs Szigeti, een onderzoeksmedewerker aan het Imperial College London Centre of Psychedelic Research en de hoofdauteur van de studie. “Maar dat gold ook voor het nemen van placebo’s gedurende vier weken.”
De onderzoekers concluderen dat de anekdotische voordelen van microdosering dus verklaard kunnen worden door het placebo-effect. Dat wil niet zeggen dat mensen die beweren voordelen te voelen van microdosering het bij het verkeerde eind hebben, zegt Szigeti – integendeel, de studie suggereert dat ze deze voordelen wel voelen – maar dat deze resultaten misschien niet het resultaat zijn van het farmacologische effect van het medicijn, maar in plaats daarvan vanwege hun psychologische verwachtingen.
Mensen die microdoseren, nemen zeer kleine hoeveelheden psychedelische drugs zoals LSD of psilocybine (te vinden in paddo’s) – meestal ongeveer een tiende van de hoeveelheid die je zou nemen om een volledige psychedelische ervaring te krijgen. Sommige mensen beweren dat microdosering stemmingsverhogende effecten heeft, terwijl anderen cognitieve voordelen claimen of zeggen dat ze zich creatiever of effectiever voelen op het werk. Anderen microdoseren in een poging om aandoeningen zoals depressie zelf te behandelen. Maar er is heel weinig wetenschappelijk bewijs over de effecten van microdosering, en het is moeilijk om gecontroleerde onderzoeken uit te voeren (niet in de laatste plaats vanwege het illegale karakter van deze medicijnen in veel landen).