Over het algemeen gaan mensen twee keer per jaar naar de tandarts om hun gebit te laten controleren. Tegenwoordig doet de mondhygiëniste ook steeds meer van dit soort controles. De mondhygiëniste kijkt of je gaatjes hebt, maakt je gebit schoon en geeft je instructies over hoe je je gebit het beste kunt poetsen. De gebitscontroles door de tandarts worden niet alleen door andere tand deskundigen overgenomen, ook het trekken van verstandskiezen wordt meestal niet meer door de tandarts gedaan. Hiervoor ga je naar de Kaakchirurg. Maar waarom moet je naar een kaakchirurg gaan? Je leest het hieronder.

Wanneer ga je naar de tandarts?

Vaak als je naar een tandartspraktijk gaat, wordt je gebit eerst gecontroleerd door een mondhygiëniste als je geen klachten hebt. Heb je deze wel, dan wordt je direct naar de tandarts gestuurd. Ook als de mondhygiëniste twijfels heeft of ziet dat je gebitsproblemen heeft, dan zal hij je een verwijzing naar de tandarts geven. De tandarts zal dan een onderzoek uitvoeren en een diagnose stellen. Daarna stelt hij een behandelingsplan op. Meestal voert de tandarts deze behandeling zelf uit, maar soms wordt het door een kaakchirurg gedaan.

Taken van de tandarts

Net als een kaakchirurg heeft een tandarts een paar belangrijke taken. Denk hierbij aan het gebit verdoven en gaatjes vullen. De meeste tandartsen plaatsen ook bruggen en kronen. Verder voert de tandarts ook wortelkanaalbehandelingen uit en heeft hij de bevoegdheid om medicijnen voor te schrijven.

Tandartspraktijken worden steeds groter

Vroeger werkte de tandarts nog vaak alleen, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Meestal krijgt hij hulp van een tandartsassistente. Ook werken er vaak mondhygiënisten in de praktijk en soms ook preventieassistenten. Verder werken er ook steeds vaker baliemedewerkers of praktijkondersteuners in een tandartsenpraktijk.

Over de kaakchirurg

Een tandarts is bevoegd om een verstandskies te trekken, maar steeds vaker stuurt hij je door naar een kaakchirurg. Een kaakchirurg is erin gespecialiseerd om bepaalde handelingen te verrichten. Een kaakchirurg heeft niet alleen een tandartsdiploma, maar ook een artsendiploma. Om bij de kaakchirurg terecht te kunnen heb je eerst een doorverwijzing nodig, die krijg je meestal van je tandarts.

Wat doet een kaakchirurg?

Een kaakchirurg doet allerlei specialistische handelingen en voert behandelingen uit. Over het algemeen houdt hij zich bezig met het chirurgische verwijderen van gebitselementen of wortelkanaalbehandelingen. Ook voert een kaakchirurg vaan behandelingen uit waarbij letsel wordt onderzocht. Verder is een kaakchirurg ook bevoegd om de speekselklieren of een hazenlip te behandelen. Meestal worden deze behandelingen door de verzekering gedekt.

Het gebit is belangrijk om goed te onderhouden

Je mond is een van je belangrijkste onderdelen. Het is daarom belangrijk om deze goed te verzorgen. Er zit zelfs een verband tussen de gezondheid van je mond en de rest van je lichaam. Scheuren in je tong kan bijvoorbeeld betekenen dat je problemen met je verteringsstelsel hebt. Zorg er daarom voor dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt en dat je je tanden minimaal twee keer per dag poetst en gebruik maakt van flossdraad of tandenstokers.

Categorieën: nieuws