De afgelopen jaren is het steeds populairder geworden: internet therapie. De naam zegt het al, maar tijdens deze vorm van therapie volg je de sessies via het internet. Je hoeft je vertrouwde omgeving dus niet te verlaten en kunt openlijk praten over je klachten. Toch ontstaat er nog steeds verwarring over wat internet therapie precies inhoudt en wat het verschil is met traditionele face-to-face therapie.
Wij leggen je uit wat internet therapie is en waarom steeds meer mensen kiezen voor deze vorm van therapie.
Wat is internet therapie?
Internet therapie kent verschillende benamingen. Het wordt vaak online therapie genoemd en in sommige gevallen therapie op afstand. Het is een vorm van therapie die volledig via het internet plaatsvindt. In plaats van in een psychologenpraktijk praat je nu met een therapeut via videobellen, e-mail, chat of een ander beveiligd platform.
Internet therapie is toegankelijk voor iedereen. Je kunt namelijk psychologische hulp ontvangen waar en wanneer je maar wilt. Zelfs als je aan de andere kant van de wereld bent, kun je met een Nederlandse psycholoog praten.
Net als bij traditionele therapie kun je via internet diverse soorten behandelingen krijgen. Zo kun je onder andere terecht bij stress, angst, depressie, burn-out, trauma en meer.
Hoe werkt het?
Nu vraag je je vast af: hoe werkt internet therapie? Het antwoord is niet heel ingewikkeld: internet therapie is namelijk grotendeels hetzelfde als ‘normale’ therapie bij een psycholoog op de bank. Dezelfde evidence-based methoden en technieken worden gebruikt. Alleen nu communiceer je via de telefoon, tablet of de computer. Je hoeft je geen zorgen te maken over privacy; de gesprekken zijn altijd beveiligd en er worden nooit gegevens met derden gedeeld.
Het grote verschil is dus dat de therapie volledig online plaatsvindt. Daarnaast ontvang je altijd een behandeling op maat door een psycholoog gespecialiseerd in jouw klachten.
Waarom is het zo populair in Nederland?
De laatste jaren is internet therapie erg populair geworden in Nederland. En dit heeft een reden. De populariteit heeft deze vorm van therapie onder andere te danken aan:
- Geen wachtlijst
Een van de voornaamste redenen waarom veel mensen voor online therapie kiezen, is omdat er geen wachtlijst is. Vrijwel iedereen is bekend met de lange wachttijden bij de ggz. Soms moet je maanden wachten. Om deze tijd te overbruggen kiezen veel mensen voor internet therapie. Want daar is geen wachtlijst.
- Toegankelijkheid
Niet iedereen heeft de mogelijkheid om naar een fysieke psycholoog te gaan, bijvoorbeeld als iemand een slechte mobiliteit heeft of is verhuisd naar het buitenland. Met internet therapie is het mogelijk om overal hulp te ontvangen, vanuit huis, een rustig café en zelfs vanuit het buitenland.
- Flexibiliteit
Je volgt de therapie op dagen en tijden wanneer het jou uitkomt. Heb je bijvoorbeeld alleen in de avond tijd? Of alleen in het weekend? Geen probleem, een internet therapeut past zich aan aan jouw tijden.
- Laagdrempelig
Voor online therapie heb je geen verwijzing van een arts nodig. Dit verlaagt de drempel om hulp te zoeken. Je kunt in je eigen vertrouwde omgeving blijven en hoeft niet naar de huisarts. Dit is vooral prettig bij gevoelige onderwerpen.