Heb jij een vriend of familielid die verslaafd is? En zoeken jullie voor hem/haar een afkickkliniek? Verslaving kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd, geslacht, sociale klasse of afkomst. Het is een geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid van iets waarvan men denkt dat het een aangename ervaring geeft. Het kan gaan om een verslaving aan drugs, alcohol, tabak, suiker, gokken, seks of welke andere verslaving dan ook. In veel gevallen is de persoon zich niet bewust van de ernst van de situatie en blijft hij/zij ontkennen dat er een probleem is. Maar de beste oplossing om de vicieuze cirkel te doorbreken is om professionele hulp te zoeken. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van het zoeken van professionele hulp bij een verslaving.

Voordelen

Medische expertise

Het grootste voordeel van professionele hulp is dat er medische professionals aanwezig zijn om patiënten te behandelen. Zij kunnen de beste behandeling en medicatie voorstellen op basis van de behoeften van de patiënt en de ernst van de verslaving.

Gebruik van evidence-based interventies

De afkickklinieken maken gebruik van bewezen interventies, die de kans op succes verhogen. Veel klinieken gebruiken bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie (CGT), waarvan is aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van verslaving.

Steun van gelijken

In de klinieken vinden patiënten gelijken die met hetzelfde probleem worstelen. Omdat ze in dezelfde situatie zitten, kunnen ze elkaars verhalen delen en elkaar steunen.

Eliminatie van afleiding

Het belangrijkste doel van een afkickkliniek is om patiënten te helpen zich te concentreren op hun herstel. In een veilige en gecontroleerde omgeving kunnen patiënten de triggers die hen in het verleden hebben getriggerd, vermijden.

Nadelen

Hoge kosten

Het grootste nadeel is waarschijnlijk de kostprijs. Behandeling in een afkickkliniek kan duizenden euro’s kosten. Dit kan leiden tot financiële druk op de patiënt en zijn/haar familie.

Verplichte opname

Afkickklinieken vereisen vaak dat patiënten deelnemen aan een intensief programma dat hen fysiek en emotioneel uitdaagt. Dit kan leiden tot weerstand van patiënten om professionele hulp te zoeken.

Verstoring van dagelijks leven

Voor sommige mensen kan het een lastige keuze zijn om hun dagelijkse routine te onderbreken om opgenomen te worden in een afkickkliniek. Dit kan werk-, studie- en gezinsverplichtingen in de weg staan.

Terugkerende verleidingen

Een ander negatief aspect van een afkickkliniek is dat wanneer patiënten terugkeren naar hun dagelijkse leven, ze worden blootgesteld aan dezelfde verleidingen als voorheen. Dit kan moeilijk zijn voor patiënten die niet volledig zijn hersteld.

Samenvattend

Overwegen jij en/of iemand in jouw omgeving professionele hulp te zoeken bij verslaving? Het is belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen. Voor de meeste mensen is professionele hulp echter de beste optie. De voordelen van behandeling in een afkickkliniek wegen doorgaans zwaarder dan de nadelen, als deze zorgvuldig worden geëvalueerd. Het ondergaan van een behandeling kan moeilijk zijn, maar het kan ook leiden tot een gezonder, gelukkiger en meer vervullend leven.  Dus aarzel niet om professionele hulp te zoeken als jij of iemand in jouw omgeving daar behoefte aan heeft.

 

Bron: https://www.connection-sggz.nl/

Categorieën: nieuws